oplossingen voor snurken
Nieuws

Tips voor een betere nachtrust

Zonder een goede nachtrust sta je vermoeid op en heb je meer moeite om je overdag te concentreren op je dagelijkse taken. Ook word je sneller somber en raak je sneller geïrriteerd. Je leven wordt dus een stuk fijner als je een goede nachtrust hebt gehad. Daarom is het ook zo zonde dat veel mensen ’s nachts helaas niet goed tot rust komen. In dit artikel delen we een aantal waardevolle tips om dat te kunnen veranderen.

Eet niet vlak voor het slapen gaan

Je spijsverteringsorganen werken in de ochtend beter dan tijdens het slapen. Daarom is het af te raden om vlak voordat je naar bed gaat zwaar verteerbaar voedsel te eten. Doe je dat wel? Dan kan het gebeuren dat het voedsel niet goed verteerd wordt. Niet goed verteerd voedsel kan er voor zorgen dat je nachtrust wordt verstoord, waardoor de kwaliteit van je slaap achteruit gaat. Soms kan het echter niet anders dan dat je laat eet. Kies in dat geval voor licht verteerbaar voedsel, zoals groente of kip.

Gebruik een uur voor het slapen gaan geen computer of tv

Het gebruik van de computer en de tv zorgt ervoor dat je ogen en je hersenen zich moeten inspannen. Zeker bij spannende videogames of films kan de intensiteit flink oplopen. Daarom is het beter om een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer te gebruiken (dus ook geen mobieltjes, tablets etc.). Op die manier kan je lichaam tot rust komen en zich voorbereiden op de nacht.

Stop met roken

Dat roken ongezond is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wist je dat de nicotine in sigaretten je een oppepper geeft, waardoor je lichaam actief wordt? Ook kan roken de luchtwegen irriteren, waardoor de hoeveelheid slijm toeneemt en je last kunt krijgen van snurken. Dat is niet alleen vervelend voor de kwaliteit van je eigen nachtrust, maar ook voor die van je partner.

Ga niet laat op de avond nog sporten

Sporten zorgt ervoor dat je lichamelijk actief wordt. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam adrenaline door je lijf verspreid waardoor je alerter wordt. Om goed te kunnen slapen heb je dat juist niet nodig.

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht

Overgewicht is om meerdere redenen niet gezond, een daarvan is dat het snurken kan verergeren. Snurken zorgt er vervolgens voor dat de kwaliteit van je nachtrust minder wordt, waardoor je minder goed uitgerust opstaat. Weet je toevallig van jezelf dat je een snurker bent of heb je last van een snurkende partner? Kijk dan eens op snurken.net voor nuttige informatie over oplossingen voor snurken.

Doe ontspanningsoefeningen

Veel mensen ervaren stress door hun werk en alle andere bezigheden die ze erop na houden. Het gevolg is dat ze tot ’s avonds laat nog volop actief zijn. Dat is niet bevorderlijk om je lichaam in de slaapstand te krijgen. 

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je lichamelijk en geestelijk ontspant, is door het doen van enkele ontspanningsoefeningen. Denk aan yoga, tai chi of het uitvoeren van een meditatieoefening.

Drink geen cafeïnehoudende  dranken in de avond

Door cafeïne wordt je lichaam actief, waardoor je alert wordt. Zeker als je veel koffie drinkt, kan de hoeveelheid cafeïne in je lichaam ervoor zorgen dat je slecht in slaap valt. Het kosten overigens vele uren voordat cafeïne door je lichaam is afgebroken. Probeer daarom ook overdag niet teveel koffie en zwarte thee te drinken. Drink liever water en laat cafeïnehoudende drank na het avondeten staan.

Zorg voor een slaapritueel en voor een regelmatige nachtrust

Je kunt je lichaam aanleren dat het tijd is om zich voor te bereiden om te gaan slapen. Dit kun je doen door voor het slapen gaan altijd dezelfde dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een tijdschrift of een boek, het doen van enkele yoga oefeningen, of het luisteren naar een meditatie cd. Naast een slaapritueel is het ook belangrijk om voor regelmaat te zorgen. Kortom: ga iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Je zult zien dat je lichaam zich steeds beter afstemt op je slaapritme.

Wat is jouw tip?

Tot zover onze tips voor een betere nachtrust. Heb je zelf een andere tip die je wilt delen? Laat het ons dan even weten en stuur een mailtje met jouw tip. We delen hem graag, alvast bedankt!

Reacties uitgeschakeld voor Tips voor een betere nachtrust