man en vrouw
Nieuws

Vrouwen en geld: zijn we echt zo onafhankelijk als we denken?

Er zijn steeds meer Nederlandse vrouwen te vinden op de werkvloer, aldus mannenaanrader. Waar we in het verleden vooral zagen dat vrouwen thuis bleven om voor de kinderen te zorgen is dat nu  slechts voor heel weinig mensen weggelegd. We werken om onze rol te vervullen in de samenleving, om onafhankelijk te zijn van onze partner en om uiteraard het leven wat makkelijker te maken met een extra salaris. Ondanks dat vrouwen niet meer van de werkvloer zijn weg te denken kwam het Nibud met een aantal schokkende feiten.

1.      Voor mannen hoeft het allemaal niet zo

Uit onderzoek van het Nibud bleek dat mannen het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vinden dat een vrouw financieel onafhankelijk is. Gelukkig vond meer dan de helft van de vrouwen het wel belangrijk om als samenwonende of getrouwde vrouw zelf haar geld te verdienen. Op vrouwenaanrader lazen we bijvoorbeeld dat steeds meer vrouwen als zzp’er starten om zo zowel thuis te kunnen functioneren en ondertussen financieel onafhankelijk te kunnen blijven.

2.      We zijn nog steeds afhankelijk

Ondanks dat veel vrouwen geloven dat we steeds meer onafhankelijk zijn van onze partner, blijkt uit onderzoek het tegendeel. Maar liefst 3 op de 4 vrouwen zijn financieel afhankelijk van hun partner. Zonder zijn inkomen zouden ze niet kunnen voldoen in hun levensonderhoud. Dit maakt vrouwen erg kwetsbaar.

3.      Uit elkaar? En nu?

We weten allemaal dat veel huwelijken tegenwoordig worden beëindigd. Sterker nog: bij 1 op de 3 huwelijken in Nederland gaat het mis. Zodra het mis gaat komen vrouwen in een onzekere rollercoaster. Niet alleen emotionele gevoelens spelen een rol, maar ook hun financiële zekerheid is niet gegarandeerd. De alimentatie is dikwijls niet genoeg en gemiddeld gaan vrouwen er maar liefst 23% op achteruit. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de alimentatie een keer stop wordt gezet.

Wat kan je doen om deze schokkende feiten tegen te gaan? Zorg er allereerst voor dat je meer kennis over geld krijgt. Wat gaat er in en wat gaat eruit? Waar kan je op besparen? Hierdoor krijg je er meer grip over en kan je beter voor jezelf en je partner zorgen.

Reacties uitgeschakeld voor Vrouwen en geld: zijn we echt zo onafhankelijk als we denken?