gebit
Nieuws

Hoe reinig ik mijn kunstgebit?

Als je net een nieuw kunstgebit hebt, is het natuurlijk erg wennen. Je moet niet alleen wennen aan je nieuwe uiterlijk, maar ook aan de manier van functioneren. In het begin kan eten en praten namelijk erg lastig zijn, maar je zult ook rekening moeten houden met het reinigen van je kunstgebit. Net zoals je bij je echte gebit deed, moet je deze twee keer per dag reinigen:  ‘s ochtends en ‘s avonds. Maar er zijn ook een aantal dingen die anders zijn dan bij het reinigen van je vorige gebit.

Waarom moet ik mijn kunstgebit schoonmaken?

Je tanden komen de hele dag in aanraking met speeksel en voedsel. Dit kan zorgen voor verkleuring van het gebit, maar ook bacteriën hopen zich op in jouw mond. Als je je kunstgebit niet goed schoonmaakt, komen er steeds meer bacteriën in je mond en zullen je stralende witte tanden snel verkleuren. Dit wil je natuurlijk niet. Ook als je veel thee drinkt, kan dit zich gaan hechten aan het oppervlak van het kunstgebit. Als je de tandprothese niet dagelijks reinigt, kunnen er lelijke vlekken ontstaan die je er niet meer afkrijgt.

Dagelijkse reiniging

Net zoals je altijd deed bij je normale gebit, moet je je kunstgebit elke dag poetsen. Dit doe je echter niet met normale tandpasta. Normale tandpasta bevat namelijk kleine, schurende korreltjes die krassen kunnen veroorzaken op het gebit. Je poetst het kunstgebit met reinigingsmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor de prothese. Deze krijg je ook vaak bij het plaatsen van het gebit. Zorg er ook voor dat je het gebit met een zachte borstel poetst.

 

Naast deze dagelijkse poetsbeurt kun je het kunstgebit ook nog aanvullend reinigen. Leg het kunstgebit één keer in de maand in een glas met water met een speciaal reinigingsmiddelen. Zo wordt het hardnekkige vuil aangepakt.

 

kunstgebit

Do’s en don’ts

Er zijn bepaalde dingen die je beter niet kunt doen als je een kunstgebit hebt:

 

 

  • Gebruik nooit chloor, azijn of allesreiniger voor het schoonmaken van je kunstgebit. Deze schoonmaakmiddelen kunnen de prothese erg beschadigen.
  • Krab aanslag op het kunstgebit nooit weg met een mesje, tandenstoker of een ander hard voorwerp. Dit kan zorgen voor krassen.

 

 

Deze dingen kun je beter wel doen als je in bezit bent van een kunstgebit:

 

  • Poets het kunstgebit voorzichtig. Duw niet te hard, dit kan ervoor zorgen dat het kunstgebit stuk gaat.
  • Maak het gebit bij voorkeur schoon boven een wastafel of iets dat gevuld is met water. Als het kunstgebit uit je handen glipt, dan valt deze in het water en zal deze niet breken of beschadigen.

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Hoe reinig ik mijn kunstgebit?