Hypotheek berekenen
Nieuws

Hypotheek berekenen om te weten hoe je ervoor staat

Er komt zo ontzettend veel kijken bij het nemen van een hypotheek. Maar het allerbelangrijkste van deze vragen is hoeveel je precies zou kunnen lenen. Wat voor hypotheek kun je krijgen met je huidige inkomen en dat van je partner? Om dat te bekijken kun je je hypotheek berekenen. Je voert je eigen inkomen en dat van je partner in en wat voor geld je nog op de bank hebt staan, en dan krijg je een bedrag terug. Op deze manier weet je of je je droomhuis kunt kopen, of dat je je budget voor een huis moet aanpassen. In deze blog leg uit ik wat de bedragen betekenen bij het hypotheek berekenen.

Hypotheek berekenen: bekijk wat je maximaal kunt lenen

Bij hypotheek berekenen creëert het systeem een bedrag dat je maximaal zou kunnen lenen bij de verstrekker. Dit bedrag geeft je een indicatie van de woning die je zou kunnen krijgen. Het is echter in de huidige markt voor te stellen dat het bedrag niet opweegt tegen de woning die je wil. Daar zullen we helaas allemaal in moeten schikken. De oplossing daarvoor is een huis kiezen in een rustiger gebied, waar je vele minder betaalt dan in een stad of eromheen.

Je rente

Kijk ook even goed naar het rentebedrag dat aangegeven staat bij het hypotheek berekenen. De rente die daar staat geldt voor een rentevastperiode van 10 jaar. Dat is de gemiddelde afspraak die je hebt om je rente mee vast te zetten. Je kunt echter ook kiezen voor een variabele rente als je basis te nemen. Dit betekent dat je flexibeler om kunt gaan met je rente, maar je bent wel gevoeliger voor wisselingen. De rente wisselt namelijk ook, afhankelijk van maatschappelijke ontwikkelingen.

Bruto en netto maandelijkse kosten

Bij hyptheek berekenen ontvang je ook de bruto en netto maandelijkse kosten. De bruto kosten is het bedrag dat je per maand betaalt. Dit bedrag kan echter veranderen als je uiteindelijk toch gaat voor een andere hypotheek of als je extra aflost op je hypotheek. Ook een nieuwe rentevastperiode verandert dit bedrag. De netto kosten zijn diezelfde kosten, maar dan bijvoorbeeld na hypotheekrenteaftrek. Let op dat de hypotheekrenteaftrek in de komende jaren nog meer achteruit gaat, dus wees hier op voorbereid. Bij het hypotheek berekenen wordt hier namelijk niet altijd rekening mee gehouden. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog wat meer informatie over je hypotheek berekenen en wat het allemaal doet. Op naar je droomhuis!

Reacties uitgeschakeld voor Hypotheek berekenen om te weten hoe je ervoor staat