Nieuws

De mode industrie

De geschiedenis lijkt zich weer te herhalen in het heden. Veel modetrends die we in de jaren zeventig zagen zien we steeds meer terugkomen. Denk maar aan flared broeken, hoge taille shorts en de oversized jassen.  

Het begin

Wat aan het hof gedragen werd, droeg de elite ook. In 1643 werd Lodewijk XIV-koning van Frankrijk. Toen hij een pruik van lang, golvend haar ging dragen, duurde het niet lang of iedere rijke man droeg zo'n pruik. Lange tijd heeft het Franse hof de mode bepaald. Een mode van peperdure stoffen voor mannen en vrouwen. Dat veranderde toen in 1789 de Revolutie uitbrak. Mannen die vóór de Revolutie waren droegen een lange broek met een eenvoudig overhemd. Het was de kleding van de gewone werkman. De elite durfde zich nu niet meer te kleden als vroeger en volgde de mode van de Engelse adel. Die mode was eenvoudiger en sportiever. Twintig jaar later werd Napoleon keizer van Frankrijk. Zijn grote helden waren de Romeinse keizers. In die tijd gingen vrouwen witte, losse jurken dragen. Zelfs vroeger bepaalde grote groepen mensen al de modetrends. In 1850 gingen modeontwerpers de trends bepalen. De eerste was Charles Frederick Worth. Hij had naaisters in dienst die de kleding maakten. Later werden de naaimachines uitgevonden en werd het lopende band werk. Vanaf dat moment kon iedereen kleding dragen omdat het betaalbaar werd. Toch wordt er ook nog mode gemaakt voor mensen met heel veel geld, de haute couture.

De mode van nu

Tegenwoordig is het nog steeds zo dat er veel ideaalbeelden zijn die mensen maar al te graag op volgen. Toch proberen we in Nederland steeds minder elkaar na te doen maar proberen velen van ons een eigen stijl te ontwikkelen. Ook zijn de mini maten niet meer zo vanzelfsprekend. Er wordt steeds meer stijlvolle kleding gemaakt voor de mensen met een maatje meer. En wat ook steeds meer een trend wordt is oversized kleding. Oversized truien of een oversized jas, niemand die je meer raar aan kijkt als je iets draagt van een paar maten groter. Maar qua winterjassen zien we toch elke winter weer dezelfde soort jassen voorbij komen. Een moose knuckles jas is hier een voorbeeld van. De jassen van dit merk zijn voor iedereen geschikt en staan ook goed bij iedereen! Met een airforce winterjas dames zit je ook altijd goed! Deze jassen zitten wel in het wat hogere prijsklassement maar dan krijg je wel echt goede kwaliteit en zal je het niet snel koud krijgen bij strenge vorst of sneeuw.

Reacties uitgeschakeld voor De mode industrie