Nieuws

Waarom je beter af bent met een game pc dan een console

In deze blog heb ik misschien een wat taaie boodschap voor alle liefhebbers van consoles. Een game pc is vandaag de dag voordeliger dan ooit te voren. Het is de beste aankoop voor je geld, om verschillende redenen. Waarom?

Prijs

Laten we het eerst over de ‘elephant in the room’ hebben: euro’s. Voorheen was een game pc kopen een stuk duurder dan consoles. Je kon duizenden euro’s besteden aan een PC, waarbij consoles vaak 300-400 euro kostten. De beste gaming PC’s zijn nog steeds erg duur, dat is onveranderd. Nog steeds moet je een tovenaar zijn om voor 400 euro een game pc te bouwen. Maar vandaag ongeveer zeshonderd euro kun je al een gaming pc bouwen die de prestaties van consoles ver overstijgen.

De prijzen van losse onderdelen zijn namelijk enorm gedaald. Met name de prijs van een grafische kaart. Voor een 3GB GeForce GTX 1060 betaal je nu zo’n 200 euro, een waanzinnig lage prijs. Waarom zijn de prijzen van grafische kaarten zo gedaald, vraag je je misschien af. Dat is omdat fabrikanten willen dat gaming pc’s toegankelijk zijn. Ze willen mensen enthousiasmeren om een game pc te bouwen. En de groeiende concurrentie forceert bedrijven hun prijs laag te houden.

Upgradable

Maar de inspiratie om dit artikel te schrijven was niet het prijs-technische voordeel. Veel mensen kopen hebben een PlayStation 4 gekocht, een van de meest krachtige game consoles voor jaren. Ze hadden verwacht dat deze console jaren mee zou gaan. We kunnen lang praten over de verwachtingen rondom consoles. Waarom mensen bereid zijn meer dan 600 euro uit te geven aan een nieuwe telefoon om de twee jaar, maar verwachten dat een console van 400 euro meer dan tien jaar mee gaat. Maar daar gaat het mij nu niet om. Het echte verschil is dat consoles nu een faux-PC upgrade strategie gebruiken. De PS4 Pro en Xbox One X tonen aan dat consoles langzaam maar zeker veranderen in platforms. Maar dat verandert niet dat consoles slecht te upgraden zijn. Sterker nog, ze zijn niet te upgraden. Je kunt geen PlayStation 4 openen en er een nieuwe GPU in stoppen. Je gooit je oude PS4 op Marktplaats en koopt een nieuw model. Dat is hoe het business model werkt.

De PC is initieel misschien een duurdere aankoop, maar bespaart je een hoop geld doordat je een PC door de jaren heen steeds kunt upgraden. Als je een budget gamer bent, kun je prima zes jaar lang dezelfde processor gebruiken, en een grafische kaart gaat makkelijk vier á vijf jaar mee. Andere zaken (de case, RAM, stroomvoorziening, koeling en harddrives) zijn allemaal verrassend goedkoop.

Door de mogelijkheid je game pc te updaten naar de nieuwe standaard, is een gaming pc dus veel goedkoper dan steeds opnieuw een console kopen.  

Reacties uitgeschakeld voor Waarom je beter af bent met een game pc dan een console