Nieuws

Uitvaart regelen: dat doe je samen

Het is een moment waarvan je hoopt dat het nooit komt: de begrafenis regelen van een dierbare. Maar in een mensenleven is het verlies van dierbaren onvermijdelijk. Vroeg of laat sta je voor de opgave een uitvaart te moeten organiseren. Een uitvaart regelen valt altijd in een periode van veel verdriet, pijn, verwarring, vermoeidheid en ongeloof. Niet de ideale situatie om iets moois neer te zetten. En toch is dat vaak wel wat je heel graag wilt: een mooie uitvaart om je dierbare op een waardevolle manier te herdenken. Gelukkig sta je er zelden alleen voor. De uitvaart onderneming staat je vaak bij met raad en daad. Toen mijn vader overleed konden we met al onze vragen bij hen terecht en ze regelden veel op een discrete, rustige manier. Het gaf ons de rust om te weten dat alles goed georganiseerd was, maar het gaf ons ook de tijd toe te geven aan ons verdriet.

Uitvaart regelen: de wensen

Mijn vader had geen wensen voor zijn uitvaart. Hij was een nuchtere man die zei: ik merk daar niets van dus doe maar wat jullie mooi vinden. Veel mensen hebben wel een uitgebreide wensenlijst samengesteld en sommigen hebben hun begrafenis zelf al van A tot Z geregeld. Dat laatste maakt het natuurlijk erg makkelijk voor de nabestaanden. De uitvaart is al geregeld en je weet heel zeker dat het conform de wensen van de overleden dierbare is. De meesten van ons worden echter voor het feit gesteld dat ze zelf iets moeten regelen. Dat is best moeilijk. Soms weet je wel wat je dierbare zou willen. Soms ook niet. Dan helpt de uitvaart ondernemer je na te denken over wat passend zou zijn voor deze uitvaart. Ze helpen door vragen te stellen, mee te denken, zaken uit te zoeken en je werk uit handen te nemen. Eigenlijk vorm je samen even tijdelijk een team.

Mooi afscheid is belangrijk

Voor de uitvaart van mijn vader kwamen we uiteindelijk tot een mooi programma die echt zijn persoonlijkheid weergaf. Hoewel het verlies van mijn vader vreselijk was, kijk ik toch met mooie herinneringen terug op de uitvaart. Het maakte me trots dat we hem zo mooi konden herdenken. Sterker nog: ik weet dat hij er trots op zou zijn geweest. En dat is dus heel belangrijk voor de periode na de uitvaart. Een mooie uitvaart helpt echt bij de verwerking. Daarom is het belangrijk om een uitvaart goed te regelen. De herinneringen daaraan zul je nog vele jaren koesteren.

Reacties uitgeschakeld voor Uitvaart regelen: dat doe je samen