Nieuws

Je komt ze overal tegen

Schitterende mensen kan je overal vinden. Als je je ogen en je hart open hebt dan kan je ze zien. Zo had ik laatst een fantastisch gesprek met een verkeersregelaar.

Babbelen

Ik zag hem zitten op een bankje in zijn eentje. Met zijn reflecterende jas viel hij op. Bruine boterhammen met kaas. Ik had de tijd, dus ik ging een gesprek met hem aan. Hij werkte alleen op deze plek vandaag, dus hij vond het best om te babbelen. Al snel kreeg ik van alles te horen. Zijn passie voor vogels bijvoorbeeld. Hij maakte zijn eigen luxe vogelhuisjes zodat ze comfortabel en veilig konden nestelen. En dat hij op zijn verjaardag een vogeltaart voor ze koopt. Allemaal dingen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.

Mensen zien

De makkelijkste manier om het schitterende in mensen te zien is door gewoon te kijken. Je ziet ze overal. En spreek ze gewoon aan! Voor veel mensen is het eng om iemand aan te spreken, maar de meeste mensen staan open voor contact. Zo veel mensen hebben een behoefte aan contact. Maar steeds vaker leven we langs elkaar heen. Maar we hebben nog steeds behoefte aan goede gesprekken. Sterker nog, aan vreemden kan je vaak meer vertellen dan aan je naasten. Onze grootste zorgen gaan namelijk over onze naasten. Over hun gezondheid, hoe de relatie gaat. Maar deze onderwerpen aansnijden met ze is lastig. Dan moet het meteen gaan over een oplossing, of klinkt het als een preek. Daarom houden we het maar voor onszelf. Maar praten is juist zo belangrijk.

Het belang van praten

Praten is zo belangrijk omdat het ons helpt om te denken. We denken als mensen in beelden en woorden. Maar alleen met woorden kunnen we tegen elkaar praten. Daarom is het belangrijk om je gevoelens onder woorden te brengen. Tegelijkertijd zijn de woorden in ons hoofd niet genoeg. Vaak zijn het flarden of fragmenten. Maar het concreet maken, het coherent maken, dat is lastig. Maar op het moment dat je het tegen iemand zegt moet dat het worden. Dan merk je opeens wat je eigenlijk dacht. Soms merk je zelf dat het meevalt. Dat als je het concreet uitspreekt het opeens geen probleem is of niet redelijk is. Praat dus met mensen, en laat mensen praten. Als vreemde kan je een verrassend oor zijn om hun verhaal aan kwijt te kunnen. Schitterende mensen zien begint met mensen ook echt zien. 

Reacties uitgeschakeld voor Je komt ze overal tegen