kunstgebit plaatje
Nieuws

Wat er komt kijken bij de keuze voor een kunstgebit

Een goed gebit is goud waard en gaat een leven lang mee, als het goed is tenminste. Ondanks een goede zorg voor het gebit, kunnen zich allerlei situaties voor doen die de kwaliteit van het gebit in negatieve zin beïnvloeden. In de meeste gevallen kunnen tandproblemen worden verholpen door tijdig ingrijpen door de tandarts. Er kunnen echter ook situaties ontstaan waarbij een prothese moet worden overwogen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een ernstig ongeluk of andere oorzaken. Een kwalitatief goed kunstgebit is dan de meest gekozen oplossing.

Een kunstgebit geeft een verzorgde indruk

Een gebit wat niet compleet is, hetzij door tanden die ooit zijn getrokken of zelfs zijn afgebroken, kan voor problemen zorgen. Afhankelijk van de locatie van de beschadigde tanden kan dit leiden tot sociale problemen. Een goed verzorgd gebit geeft een prettige, aantrekkelijke uitstraling. Een incompleet of onverzorgd gebit zal eerder geassocieerd worden met een slechte persoonlijke hygiene. Indien een gedeeltelijke prothese zoals een brug, een kroon, een composietvulling of een stifttand, het bestaande probleem niet volledig oplost, kan een kunstgebit een geschikt alternatief zijn. Op deze manier kun je weer op een normale manier van het leven genieten en is het niet nodig om een lach te onderdrukken.

De eerste stap: het consult

Het consult door de tandarts zal altijd de basis zijn om een tandprothese aan te schaffen. Zonder een consult is het onmogelijk om een kostenindicatie af te geven, elk gebit is immers anders. Het vervaardigen van een kunstgebit is dus maatwerk. Het consult, bestaande uit een gesprek, gebitscontrole en het laten maken van een foto van het gebit geeft voldoende referentiepunten om een begroting op te stellen.

De kosten van een gebitsprothese

De kosten van een gebitsprothese zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Zo is het aantal kiezen of tanden die getrokken moeten worden van belang, net als de vraag of een volledig kunstgebit moet worden geplaatst of enkel voor het boven- of ondergebit. Vaak worden de kosten voor een tandheelkundige behandeling slechts gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Als je nog geen aanvullende ziektekostenverzekering hebt afgesloten kan het zinvol zijn om dat alsnog te doen.

Reacties uitgeschakeld voor Wat er komt kijken bij de keuze voor een kunstgebit