Nieuws

De mens en goud: de geschiedenis

De mensheid heeft al sinds geschreven geschiedenis een fascinatie gehad voor goud. In dit artikel wordt deze relatie uiteengezet.

Oude steentijd: de vondst van goud

We weten niet precies wanneer de eerste mens goud vond en gefascineerd werd door dit glimmende metaal, maar we weten wel dat dit meer dan 40000 jaar voor de jaartelling geweest moet zijn. Het materiaal is namelijk aangetroffen in grotten die afstammen uit de oude steentijd. Mensen waren waarschijnlijk onder de indruk van dit metaal, gezien het aantal keer het edelmetaal getekend en genoemd wordt in oude geschriften.

Prehistorisch Egypte: bepaling van de waarde van goud

De eerste keer dat mensen goud gingen gebruiken was in het oude Egypte. Rond 3000 voor Christus speelde goud een grote rol in mythes en bij de bouw van Pyramides. De punten van de Pyramides van Giza werden gemaakt van massief goud. Ook landkaarten werden van goud gemaakt. De farao bepaalde de waarde van goud: Eén stuk goud werd evenveel waard als twee en een half stuk zilver. Goud werd echter nog niet ruilmiddel gebruikt. Dit gebeurde voor het eerst in Lydia, een oude beschaving in het westen van Turkije.

Het oude Griekenland: goud als statussymbool

In het oude Griekenland lieten mensen zien dat zij macht hadden door middel van goud. Iemand die meer goud droeg en in bezit had stond dichter bij de Goden. Het geven van een gouden medaille aan de winnaar van wedstrijd is ontstaan als ritueel bij de Olympische spelen.

De verenigde staten: Goud als standaard

In 1792 werd een wet aangenomen die geschiedenis van goud voor altijd zou veranderen. De waarde van gouden en zilveren munten werd officieel vastgelegd om de ruilhandel te bevorderen. Goud werd 15 keer zoveel waard als zilver. Na de Burgeroorlog in 1862 kon Amerika zijn schulden niet terugbetalen met gouden en zilveren punten. Als oplossing werden er briefjes gemaakt die kwitantie  Dit was de eerste keer dat er ander materiaal gebruikt werd gebruikt om de waarde van goud te bepalen.

Heden: Goud verdwijnt als standaard

Vandaag de dag wordt goud niet meer gebruikt als standaard om de waarde van geld te bepalen. De laatste valuta die bepaald werd door goud was de Zwitserse Frank. Dit betekent echter niet dat goud zijn waarde verliest. Veel landen hebben een voorraad goud als back-up klaarliggen voor het geval de geld zijn waarde verliest.

Voor individuen heeft goud nog dezelfde aantrekkingskracht als 40000 jaar geleden. Wellicht heb jij ook een gouden ring of ketting in huis Om goud in te kopen, te verkopen of te taxeren kun je terecht bij Van Der Meulen Edelmetaal. Het bedrijf is al 200 jaar toonaangevend op het gebied van edelmetaal recycling.

 

 

Reacties uitgeschakeld voor De mens en goud: de geschiedenis