Nieuws

Ga je binnenkort op vakantie? Laat je dan vaccineren

Het is binnenkort weer vakantie en dat houdt in dat veel Nederlanders de grens overgaan om vakantie te vieren. De meeste Nederlanders blijven binnen Europa aangezien dat vrij goedkoop is en je geen paspoort hoeft aan te vragen. Je hebt een paspoort pas nodig als je de Europese Unie verlaat. Wanneer je ook buiten de Europese Unie op vakantie gaat dan is het raadzaam om je te laten vaccineren tegen verschillende virussen. Veel landen buiten de Europese Unie zijn nog ontwikkelingslanden. Hierbij kan je denken aan landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Er is daar sprake van enorme vervuiling en een slechte gezondheidszorg. Het is dus zeker niet vreemd dat in deze landen nog steeds vervelende virussen voorkomen. 

 

Een DTP prik is belangrijk 

Een van de belangrijkste vaccins die je kan nemen, is de DTP prik. Een DTP vaccin beschermt je tegen drie verschillende virussen. Dit zijn Difterie, Tetanus en Polio. Deze virussen komen voornamelijk voor in Afrika en delen van Azië. Door je te laten vaccineren met het DTP vaccin, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de personen waarmee je op vakantie gaat zoals je gezin. 

 

Gele koorts is dodelijk 

Als je naar een land op vakantie gaat waar gele koorts voorkomt dan is het belangrijk om je tegen gele koorts te laten vaccineren. Gele koorts is een zeer gevaarlijke aandoening dat wordt overgebracht door een mug. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Met een vaccin ben je levenslang beschermd en dat is belangrijk want er bestaat geen medicijn voor gele koorts. Vooral ook omdat 50% van de besmette mensen komt te overlijden door de aandoening. 

 

Bijwerking van een vaccin 

Veel mensen weigeren een vaccin te nemen omdat ze angstig zijn voor de mogelijke bijwerkingen. Dat is natuurlijk een logische gedachte, maar je hoeft zeker nergens bang voor te wezen. Vaccinaties worden op duizenden mensen getest voordat een vaccin daadwerkelijk de markt op wordt gebracht. De kans dat je last krijgt van een levensgevaarlijke bijwerking is dan ook zo goed als nul procent. Mocht je last krijgen van bijwerkingen, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook kan je contact opnemen met het bijwerkingencentrum Lareb, maar de beste keuze die je toch kan maken is contact opnemen met je huisarts. Je huisarts weet namelijk precies hoe hij je moet helpen en is bij spoed direct beschikbaar. 

Reacties uitgeschakeld voor Ga je binnenkort op vakantie? Laat je dan vaccineren