Nieuws

Begrafenis of crematie: wat zijn de verschillen?

Wanneer een dierbare plotseling overlijdt en niet heeft vastgelegd of hij of zij graag gecremeerd of begraven wil worden, dan is het aan de nabestaande om hierin een keuze te maken. Een begrafenis ondernemer neemt graag jouw zorgen uit handig en kan jou veel vertellen over de verschillende soorten uitvaarten. In deze blog lichten we alvast de belangrijkste verschillen uit, zodat je als het zover is, bewuster een keuze kunt maken tussen een begrafenis of een crematie.

Wat is een begrafenis?

Bij een begrafenis wordt het lichaam van de overledene op een begraafplaats begraven in een grafkist. Veel mensen laten hun geliefde begraven zodat ze een fysieke gedenkplek hebben. Er zijn ook nog verschillen in het soort graven; bij een algemeen graf deel je je laatste rustplek met meerdere (onbekende) mensen en vaak heb je een kleinere grafsteen dan wanneer je je eigen graf hebt. Hieraan zijn vaak strenge regels aan verbonden. Bij een familiegraf word je, zoals de naam al suggereert, begraven bij je familie. Het is mogelijk om meerdere familieleden op één steen bij te schrijven en deze graven kun je altijd blijven verlengen. Soms zijn er begraafplaatsen die alleen opgesteld worden voor bijvoorbeeld christelijke, of islamitische personen.

De totale kosten liggen wel wat hoger dan bij een crematie, omdat je een grafmonument moet aanschaffen en grafrechten betaald. Daarnaast vergt een graf onderhoud. Hiervoor kun je iemand inhuren.

Wat is een crematie?

Bij een crematie wordt de overledene in zijn of haar kist verbrand. Dit mag in elk crematorium in Nederland plaatsvinden. Na de crematie moet het as 30 dagen in het crematorium blijven, hierna kan je het as ophalen. Het mooie van cremeren is dat je je geliefde altijd dichtbij je kan houden, door bijvoorbeeld je dierbare in een urn of sieraad te verwerken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je dierbare te herdenken. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je dierbare op een bijzondere plek uit te strooien, de asbestemming bepaal je zelf. Wanneer je nog niet weet waar je je dierbare wilt uitstrooien, kun je de as een voor een paar maanden, of zelfs voor onbeperkte tijd in het crematorium laten bewaren De kosten voor een crematie liggen vaak lager dan bij een begrafenis. In vergelijking tot begraven brengt cremeren minder verplichtingen met zich mee, behalve wanneer je het as bewaard in een urnennis of een columbarium.

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Begrafenis of crematie: wat zijn de verschillen?